Keresés a Bibliában

Az igaz boldogság.

14 1Boldog az az ember, aki nem vétkezik szóval, és akit bűne miatt nem kínoz fájdalom. 2Boldog az az ember, akit nem vádol a szíve, és aki nem süllyed reménytelenségbe.

Irigység és kapzsiság

3Kicsinyes embernek nem való gazdagság, s a telhetetlennek mire jók a kincsek? 4Aki magához fösvény, az másnak gyűjtöget, idegen tobzódik majd a javaiban. 5Kivel tesz jót, aki sajnálja magától? A saját vagyonában sem leli örömét. 6Nincs szörnyűbb, mint aki önmagához fösvény, ezáltal nyeri el gazdagsága bérét. 7Néha ugyan tesz jót, de csak véletlenül, s végül mégis kimutatja gonoszságát. 8Gonosz az, aki másra ferde szemmel tekint, elfordítja fejét és más embert lenéz. 9A kapzsinak sose elég az, amije van, a telhetetlenség kiszárítja lelkét. 10Fukar a zsugori, mikor kenyeret szel, a saját asztala is szükséget szenved. 11Fiam, ha van miből, ne sajnáld magadtól, és vidd el az Úrnak az adományt, amit kíván tőled. 12Ne felejtsd, a halál nem várat magára, s nem tudod, milyen szövetség áll fenn az alvilággal. 13Tégy jót barátoddal, mielőtt meghalnál, ajándékozd meg, ahogyan csak tudod. 14Ne vond meg magadtól a ma boldogságát, és vedd ki részedet az élvezetekből. 15Nem kell vagyonodat másoknak adnod, nehéz szerzeményed a kockavetőknek. 16Adj (ajándékot), s fogadj el magad is; élvezd az életet, mert az alvilágban már nincsen élvezet. 17Minden test elavul, akárcsak a ruha, ősi törvény mondja: meghalni, meghalni! 18Mint a levélrügy a zöldülő fán: az egyik elhervad, a másik fejlődik, ilyen a húsból s vérből való népség: amikor az egyik meghal, születik a másik. 19Minden mulandó mű végül is elpusztul, és aki alkotta, osztozik sorsában.

A bölcs boldogsága

20Boldog az, akinek bölcsességen jár az esze, aki mindent okosan megfontol; 21aki eszét a bölcsesség felé irányítja, és annak titkait igyekszik fölfedni, 22mint valami vadász, úgy jár a nyomában, leskelődik, hogyan juthat a közelébe, 23benéz az ablakán, fülel az ajtaján, 24s megtelepszik a háza közelében, a falához kötözi sátrának cövekét, 25az oldalához üti fel a sátrát, s ezáltal kellemes otthonban lakhatik, 26gondjaira bízza gyermekei sorsát, s az ágai alatt kipiheni magát, 27a nagy hőség elől árnyékába bújik, oltalmat nyújt neki annak dicsősége.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet