Keresés a Bibliában

2 1Ha valaki ételáldozatot mutat be áldozati ajándékul az Úrnak: akkor lisztláng legyen áldozati ajándéka és öntsön arra olajat és tegyen rá tömjént. 2Ezt aztán vigye el Áron fiaihoz, a papokhoz. Azok egyike vegyen egy tele marékkal a lisztlángból meg az olajból, s azt az egész tömjénnel együtt égesse el emékeztetőül az oltáron, kedves illatul az Úrnak. 3Ami az ételáldozatból megmarad, az Ároné és fiaié legyen: szentséges rész az az Úr tűzáldozataiból.
4Ha kemencében készült süteményt mutatsz be ételáldozatul: akkor lisztlángból való, kovásztalan, olajjal meghintett kalácsokat vagy olajjal megkent kovásztalan lepényeket hozz. 5Ha áldozati ajándékod a serpenyőből való: akkor olajjal meghintett, kovásztalan lisztlángból legyen; 6oszd darabokra, s önts rá olajat. 7Ha az ételáldozat a rostélyról való, akkor szintén olajjal meghintett lisztlángból legyen. 8Ha ilyesmit viszel az Úrnak, add a pap kezébe; 9ez, amikor bemutatja, vegye el az ételáldozatból az emlékeztető részt, s égesse el azt az oltáron, kedves illatul az Úrnak. 10Ami megmarad, Ároné és fiaié legyen: szentséges rész az Úr tűzáldozataiból.
11Valamennyi ételáldozat, amelyet az Úrnak bemutatnak: kovász nélkül készüljön; kovászból és mézből semmit sem szabad tűzáldozatul elégetni az Úrnak. 12Ezeknek csak zsengéit mutassátok be áldozati ajándékul az Úrnak, de az oltárra azok se kerüljenek fel kedves illatul.
13Mindazt, amit ételáldozatul bemutatsz, sózd meg; el ne hagyd ételáldozatodból Istened szövetségének jelképét: a sót; minden áldozati ajándékodban mutass be sót.
14Ha gabonád zsengéjéből mutatsz be ételáldozatot az Úrnak, akkor még zöld kalászokat hozz; ezeket pörköld meg a tűzön, s törd meg, mint a darát szokás és úgy mutasd be zsengéidet az Úrnak. 15Önts rá olajat és tégy rá tömjént is, mert az Úr ételáldozata az. 16Ebből égesse el a pap az ajándék emlékeztető részéül a megtört darának, s az olajnak egy részét és az egész tömjént.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Jegyzetek

2,1 Izrael a föld terméséből is felajánl Istennek, ám ennek az áldozatnak nagy része (szemben az egészen elégő áldozattal) a papokat illette meg.

2,4 A már kész ételek felajánlásának szabályai.

2,13 A só közös fogyasztása az araboknál mindmáig a szövetségkötés egyik jele.

Előző fejezet Következő fejezet