Keresés a Bibliában

III. A TISZTA ÉS TISZTÁTALAN MEGKÜLÖNBÖZTETÉSE

A TISZTA ÉS TISZTÁTALAN ÁLLATOK

A) A szárazföldi állatok.
11 1Az Úr így szólt Mózeshez és Áronhoz: 2„Mondjátok meg Izrael fiainak: Nézzétek, az összes szárazföldi állatok közül ezeket ehetitek. 3Minden állatot, amelyeknek hasított körmű, villás patája van, és amely kérődzik, megehettek. 4De vannak közöttük, amelyek kérődznek és hasított körmük van, mégsem ehetitek őket. A tevét tartsátok tisztátalannak, mert bár kérődzik, de nem hasított körmű. 5Tartsátok tisztátalannak a szirti borzot, mert kérődzik ugyan, de nem hasított körmű. 6Tartsátok tisztátalannak a nyulat, mert kérődzik ugyan, de nem hasított körmű. 7Tartsátok tisztátalannak a sertést, mert bár hasított körme, villás patája van, de nem kérődzik.
B) A vízi állatok.
8Ne egyétek meg a húsát, ne érintsétek a hulláját, tartsátok tisztátalannak. 9A vízben élő állatok közül ezeket ehetitek. Azokat, amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van, s vízben, tengerben vagy folyóban élnek, mind megehetitek. 10De amelyeknek a tengerben és a folyóban nincs uszonyuk és pikkelyük, az ilyen állatokat és élőlényeket, amelyek ott élnek, tartsátok tisztátalannak. 11Tekintsétek őket tisztátalannak, ne egyétek a húsukat és utáljátok a hullájukat.
C) A madarak.
12Azt, ami vízben él, de nincs uszonya és pikkelye, mind tartsátok tisztátalannak. 13A madarak közül ezeket tartsátok tisztátalannak; ne egyetek belőlük, mert tisztátalanok: a keselyű, a szakállas keselyű, a réti sas, 14a fekete kánya és a vörös kánya különféle fajtái, 15a varjak különféle fajtái, 16a strucc, a kuvik, a sirály, a karvalyok különféle fajtái, 17a fülesbagoly, a bagoly, a kormorán, 18a vöcsök, az íbisz, a pelikán, a fehér keselyű,
D) A szárnyas rovarok.
19a gólya, a különféle gémek, a búbos banka, a denevér. 20Minden szárnyas rovart, amely négy lábon mászik, tartsatok tisztátalannak. 21A négy lábon mászó szárnyas rovarok közül csak a következőket ehetitek meg: azokat, amelyeknek a lábszáruk fölött combjuk van, hogy szökdécselhessenek a földön. 22Tehát ezeket ehetitek meg: a vándorsáska különféle fajtáit, a szolham-sáskát, a hargol-sáskát és a hangab-sáskát. 23De minden más szárnyas rovart tartsatok tisztátalannak.

A tisztátalan állatok érintése.

24Ezektől váltok tisztátalanná: aki megérinti hullájukat, estig tisztátalannak számít. 25Aki hullájukat cipeli, mossa ki a ruháját, s estig tisztátalannak számít. 26Azokat az állatokat, amelyek nem hasított körműek és nem kérődznek, tartsátok tisztátalannak; aki megérinti őket, tisztátalanná válik. 27Azokat a négylábú állatokat, amelyek egész talpukon járnak, tartsátok tisztátalannak; aki érinti hullájukat, estig tisztátalan marad.
E) A szárazföldi állatok.
28Aki cipeli hullájukat, mossa ki a ruháját, és estig számítson tisztátalannak. Ezeket tekintsétek tisztátalannak. 29A földön mászkáló állatok közül ezeket tartsátok tisztátalannak: a vakondot, az egeret, a különféle gyíkokat, 30a gekkót, a fürge gyíkot, a zöld gyíkot, a szalamandrát és a kaméleont.

A tisztátalanok érintése.

31Az összes kisállatok közül tehát ezeket tartsátok tisztátalannak. Aki megérinti hullájukat, estig tisztátalannak számít. 32Azok a tárgyak, amelyekre ilyen hulla ráesik, mind tisztátalanná válnak: minden faedény, ruha, bőr, zsák és minden edény. Vízbe kell tenni és estig tisztátalannak számít, azután megtisztul. 33Minden cserépedényt, amelybe ilyen hulla beleesett, össze kell törni: a tartalma is tisztátalanná lesz. 34Minden ehető étel, amely ilyen vízhez ér, tisztátalan lesz. Minden ital, amelyet inni szoktak, tisztátalanná válik, bármi is. 35Minden, amire ilyen hulla ráesik, tisztátalannak számít. A kemencét és a tűzhelyet szét kell szedni, mivel tisztátalanná váltak és tisztátalanok maradnak számotokra, 36de a forrás, a ciszterna és a nagy tó tiszta marad. Aki azonban megérint egy benne levő hullát, az tisztátalanná válik. 37Ha a hulla a vetőmagra esik, az tiszta marad. 38De ha a mag be van áztatva vízbe, és ilyen hulla beleesik, akkor tartsátok tisztátalannak. 39Ha olyan állat hullott el, amely egyébként táplálékul szolgál, aki megérinti hulláját, estig tisztátalannak számít. 40Aki eszik a húsából, mossa ki a ruháját, és estig számítson tisztátalannak. Aki elcipeli hulláját, mossa ki a ruháját és estig számítson tisztátalannak.

Tanító célzatú gondolatok.

41Minden kisállat, amely a földön mászkál, tisztátalan, tehát nem ehetitek meg. 42Mindegyik, amelyik a hasán csúszik, mindegyik, amelyik négy lábon mászik, azaz röviden minden kisállat, amely a földön mászkál, tisztátalan, tehát nem ehettek belőle. 43Ne tegyétek magatokat tisztátalanná ezekkel a csúszómászó állatokkal, ne szennyezzétek be magatokat velük, és azok ne szennyezzenek be titeket. 44Én, az Úr vagyok a ti Istenetek. Ti megszentelődtetek, szentté lettetek, mivel én szent vagyok. Ezért ne tegyétek magatokat tisztátalanná a földön mászkáló állatokkal. 45Én, az Úr vezettelek ki benneteket Egyiptomból, hogy Istenetek legyek: legyetek szentek, mivel én is szent vagyok.”

Befejezés.

46Ez az állatokra, a madarakra és az összes élőlényre vonatkozó törvény; azokra, amelyek a vízben nyüzsögnek és a szárazföldön mászkálnak. 47Az a célja, hogy megkülönböztesse a tisztát a tisztátalantól, az ehető állatokat azoktól, amelyeket nem szabad megenni.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet