Keresés a Bibliában

11 1Így szólt továbbá az Úr Mózeshez és Áronhoz: 2»Mondjátok Izrael fiainak: Ezeket az állatokat szabad ennetek a föld minden állata közül: 3mindazt, aminek hasadt körme van és kérődzik az állatok közül, ehetitek. 4Viszont ami kérődzik ugyan, van körme, de nem hasadt, mint amilyen a teve és hasonlók, azt ne egyétek, hanem számláljátok a tisztátalanok közé. 5A tengeri nyúl, amely kérődzik ugyan, de körme nem hasadt, tisztátalan; 6a nyúl is, mert az is kérődzik, de körme nem hasadt; 7a sertés szintén, mert az meg hasadtkörmű ugyan, de nem kérődzik. 8Ezeknek húsát ne egyétek, s tetemüket ne érintsétek, mert tisztátalanok nektek.
9Ezeket szabad ennetek a vízben élő állatok közül: mindazt, aminek úszószárnya és pikkelye van, akár a tengerben, akár a folyókban, akár a tavakban, ehetitek. 10Viszont aminek nincsen úszószárnya és pikkelye a vizekben nyüzsgő és élő állatok közül, az utálatos legyen nektek: 11undok legyen, húsukat ne egyétek, tetemüket utáljátok. 12Mindaz, aminek nincsen úszószárnya és pikkelye a vizekben: utálatos legyen.
13Ezeket nem szabad ennetek, s kell utálnotok a madarak közül: a sast, a saskeselyűt, a tengeri sast, 14a kányát és a héjafajtát, 15valamennyi hollófajtát és hasonlókat, 16a struccot, a baglyot, a sirályt és a karvalyt, 17a kuvikot, a búvárt, az íbiszt, 18a hattyút, a pelikánt, a dögkeselyűt, 19a gémet, a gólyát, a büdös bankát, a denevért.
20A szárnyas rovarok közül mindaz, ami négy lábon jár, utálatos legyen nektek. 21Ami azonban négy lábon jár ugyan, de hosszabb hátsólábakkal bír, amelyekkel szökdécsel a földön, 22azt megehetitek; ilyen a cserebogársáska és fajtája, a szarvasbogársáska, a kígyóval vívó sáska, a nagy sáska és ezek fajtái. 23Aminek azonban csak négy lába van a szárnyas rovarok közül, az utálatos legyen nektek. 24Aki ezek tetemét érinti, tisztátalanná teszi magát és tisztátalan lesz estig, 25aki pedig vinni kénytelen ezek valamelyikének tetemét, mossa ki ruháit és legyen tisztátalan estig.
26Minden olyan állat, amelynek van ugyan körme, de nem hasadt és nem kérődzik, tisztátalan legyen; aki ilyet érint, tisztátalan legyen. 27Mindaz, ami a talpán jár a négylábú állatok közül, tisztátalan legyen; aki tetemüket érinti, tisztátalan legyen estig, 28aki pedig ilyen tetemet visz, mossa ki ruháit és legyen tisztátalan estig, mert mindez tisztátalan nektek.
29Ugyancsak a tisztátalanokhoz kell számítani a földön nyüzsgő állatok közül a következőket: a menyétet, az egeret, a krokodilust és ezek fajait, 30a cickányt, a kaméleont, a tarka gyíkot, a zöld gyíkot és a vakondokot. 31Mindez tisztátalan.
Aki tetemüket érinti, tisztátalan legyen estig. 32Amire ezek egyikének hullája esik, tisztátalan legyen, akár faholmi, akár ruha vagy bőr, vagy zsák vagy valamilyen szerszám: vízbe kell tenni és estig tisztátalan legyen, akkor aztán tiszta lesz. 33A cserépedény azonban, amelybe valami ezek közül esik, végleg tisztátalanná válik és azért össze kell törni. 34Minden fertőzött ehető eledel, amelyre vizet öntenek, tisztátalan legyen és minden ilyen innivaló folyadék, bármilyen edényben van, tisztátalan legyen. 35Mindaz, amire ilyen tetem esik, tisztátalan legyen: ha kemence vagy tűzhely, le kell rontani és tisztátalan legyen. 36Forrás, vízverem, s minden vízmedence azonban tiszta marad; de aki a bennük levő ilyen tetemet érinti, tisztátalan legyen. 37Ha vetőmagra esik ilyesmi, nem teszi tisztátalanná; 38ha azonban a magot leöntik vízzel, s aztán éri ilyen tetem, legott tisztátalan lesz.
39Ha elhull valamilyen olyan állat, amelyet szabad ennetek, aki a tetemét érinti, tisztátalan legyen estig, 40aki pedig eszik vagy visz belőle valamit, mossa ki ruháit és legyen tisztátalan estig.
41Mindaz, ami csúszik-mászik a föld színén, utálatos legyen: eledelül ne szolgáljon. 42Semmit, ami a hasán jár, akár négy lábbal, akár sok lábbal, akár csúszva-mászva a földön, ne egyetek, mert utálatos. 43Ne tegyétek utálatossá magatokat általuk és semmit se érintsetek közülük, hogy tisztátalanokká ne legyetek, 44mert én, az Úr, vagyok a ti Istenetek: szentek legyetek, mert én szent vagyok. Ne tegyétek tisztátalanná magatokat semmiféle csúszó-mászó által, amely a földön mozog, 45mert én, az Úr, hoztalak ki titeket Egyiptom földjéről, hogy Istenetek legyek: szentek legyetek, mert én szent vagyok.
46Ez a törvény az állatokról, a szárnyasokról, s minden élőlényről, amely a vizekben mozog, s amely a földön csúszik-mászik, 47hogy különbséget ismerjetek a tiszta és a tisztátalan között, s tudjátok, mit szabad ennetek, s mit kell megvetnetek.«

KNB SZIT STL BD RUF KG

Jegyzetek

11,1 Isten szent, őt nem illetheti semmi tisztátalan. A tisztasági törvények ősi szokásokat tartalmaznak, ezek oka és eredete sokszor ismeretlen. A tisztaság ill. tisztátalanság e törvényekben nem erkölcsi értelemben értendő.

11,2 A tiltott állatok vagy visszataszítóak, vagy betegségek hordozóinak tartották őket, vagy pedig más népek szent állatai (pl. nyúl, disznó).

11,3 A kérődzőkhöz sorolás az állat kinézete alapján történt.

11,13 A repülő állatokat (madarak, rovarok) külön-külön bírálja el a szöveg.

11,36 A ciszternák és források kivételt képeznek, mert létfontosságúak.

11,41 A csúszómászók és a kígyók (vö. Ter 3,14) mind tiltott állatok.

Előző fejezet Következő fejezet