Keresés a Bibliában

Hamis barátok.

37 1Minden barát azt mondja: „Jó vagyok hozzád.” De egyik-másiknak csak a neve barát. 2Vajon nem halállal felérő bánat az, hogyha a jó barát ellenséggé válik? 3Ó, gonosz hajlamok, mire vagytok ti jók? Hogy a világ arcát álnokká tegyétek? 4A (rossz) barát kihasznál, amíg jól megy sorod, de mikor bajban vagy, ellenséggé válik. 5A (rossz) barát haszonlesésből mutatja részvétét, de a harc idején a pajzs mögé bújik. 6Hűséges barátod ne feledd a harcban, gazdagságodban se feledkezz meg róla.

A tanácsadók

7Tanácsot osztogat minden tanácsadó, de van, aki csak a maga javára tanácsol. 8Légy hát óvatos a tanácsadóval, puhatold ki előbb, mire van szüksége – mert hiszen ő csak magára gondol –, nehogy sóvárogva emelje rád szemét. 9Azt mondja neked: „A helyes úton jársz”, aztán megáll, s nézi, mi lesz veled. 10Az irigyeddel sohase tanácskozz, a rád féltékennyel ne beszélj terveidről, 11a feleségeddel a vetélytársnőjéről, a gyávával a harcról-háborúról, a kereskedővel az eladnivalódról, a vevővel az áruról, a fösvénnyel arról, hogy jót kell tenni, a keményszívűvel az irgalmasságról, a semmittevővel valami munkáról, az esztendős cseléddel a dolog végéről, a lusta rabszolgával a munka terhéről. Ne ilyenek között keress tanácsadót. 12Keresd fel gyakran az istenfélő embert, akiről tudod, hogy megtartja a törvényt, akinek a szíve szíved szerint való, aki, ha megbotlasz, fáradozik érted. 13Lelkiismereted tanácsára is hallgass, mert hát ki is volna megbízhatóbb nála? 14A lelkiismeret jobban eligazít, mint akár hét őrszem magas őrhelyéről. 15Mindig imádkozz a Magasságbelihez, hogy ő irányítsa lépteid hűségben.

Igazi és hamis bölcsesség

16Minden tettnek az értelem a kezdete, és a megfontolás minden mű forrása. 17Minden tervnek a szív a gyökere, négy ág hajt ki belőle: 18a jó és a gonosz, az élet és a halál, de valamennyi fölött a nyelv uralkodik. 19Van, aki sokakat jól meg tud nevelni, de ha róla van szó, egész gyámoltalan. 20Van szépen szóló ember, aki gyűlöletes, ám az ilyen végül is éhen vész. 21Mert az Úr nem adja meg neki kegyelmét, ő meg híjával van minden bölcsességnek. 22Vannak bölcs emberek, akik maguknak bölcsek, s ahogy mondják, tudásuknak tartós a hozama. 23Van bölcs, aki népének tanítómestere, ezek tudásának tartós a gyümölcse. 24A bölcset az áldás bőven elárasztja, és boldognak mondják mind, akik csak látják. 25Az ember napjai meg vannak számlálva, de nincsen Izrael napjainak száma. 26Aki a népért bölcs, az bizalmat arat, és annak a neve örökre fennmarad.

A mértéktartás

27Fiam, életmódod vizsgáld felül magad, s ami károdra van, azt vond meg magadtól. 28Mert hisz nem minden jó mindenki számára, nem mindenki bír el mindenféle ételt. 29Ne epedezz rögtön minden élvezetért, ne vesd magad minden ínyenc falat után. 30Mert a túl sok étel betegségek fészke, és a mohóságnak hasmenés a vége. 31A mohó evésbe már sokan belehaltak, de aki vigyáz magára, az megnyújtja életét.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet


Facebook Twitter Google+ QR-kód PDF