Keresés a Bibliában

Egy pogány gyászszokás ellen.

14 1Az Úr, a ti Istenetek fiai vagytok. Ne vagdaljátok be magatokat, s ne nyiratkozzatok kopaszra halott miatt. 2Az Úr, a te Istened szent népe vagy. Téged választott ki az Úr minden nép közül a földön arra, hogy az ő tulajdon népe légy.

Tiszta és tisztátalan állatok.

3Ne egyetek semmiféle utálatosat. 4Ezek azok az állatok, amelyeket ehettek: szarvasmarha, juh és kecske, 5szarvas, gazella és dámvad; vadkecske, antilop, nyársas antilop és kőszáli zerge. 6Általában minden olyan állatot, amelyik hasított patájú – patája egészen be van hasítva –, s a kérődzők közé tartozik, megehettek. 7Mindazáltal a kérődzők és hasított patájúak közül a következőket nem ehetitek: teve, nyúl és szirti borz, mert kérődzők ugyan, de nincs egészen behasított patájuk, ezért tartsátok tisztátalannak őket. 8Továbbá a sertést is, mert bár hasított patájú, de nem kérődző, tartsátok tisztátalannak. Se a húsából ne egyetek, se a tetemét ne érintsétek. 9A vízben élő állatok közül bármelyiket megehetitek, ha uszonya van és pikkelyes. 10Amelyiknek nincs uszonya, s nem pikkelyes, azt nem szabad megennetek; ezeket tartsátok tisztátalannak. 11A tiszta madarakat mind ehetitek. 12De ezeket nem fogyaszthatjátok: dögkeselyű, barátkeselyű, szakállas keselyű; 13sas és különféle kányák; 14hollófélék, 15strucc, kuvik és sirály; különféle karvalyfajták; 16bagoly, fülesbagoly, 17íbisz, gödény, fehér keselyű, 18kárókatona; gólya, gémfélék, búbos banka; denevér 19és bármi szárnyas rovar. Tartsátok tisztátalannak, ne egyetek belőle. 20De a tiszta madárfélét mind fogyaszthatjátok. 21Elhullott állatot ne egyetek. De a városodban lakó idegennek odaadhatod, ő megeheti, vagy add el egy teljesen idegennek. Mert az Úrnak, a te Istenednek szent népe vagy. A gödölyét ne főzd meg anyja tejében.

Az évi tized.

22Termésedből, mindabból, ami földeden terem, minden évben gondosan vedd ki a tizedet, 23és az Úr, a te Istened színe előtt azon a helyen, amelyet majd kiválaszt neve hajlékául, tarts ünnepi lakomát gabonád, borod és juhod első elléséből, hogy megtanuld az Urat, a te Istenedet minden időben félni. 24Ha azonban túl hosszú az út, s nem tudod elvinni, mert az a hely, amelyet az Úr, a te Istened neve számára kiválaszt, túl messze van neked, és mert az Úr, a te Istened megáldott téged, 25tedd pénzzé, s fogd a pénzt, és menj el arra a helyre, amelyet az Úr, a te Istened kiválaszt, 26aztán végy a pénzen mindent, amit akarsz, marhát és juhot, bort és részegítő italt, mindent, amit csak kívánsz, és tarts ott az Úr, a te Istened színe előtt lakomát, örülj egész családoddal. 27Közben ne feledkezz meg a levitáról, aki városodban lakik, mert hisz ő nem részesült veled az örökségben.

A háromévenként járó tized.

28Minden harmadik évben különítsd el az azévi termésből a tizedet és tedd a kapud elé. 29Aztán menjen a levita, aki nem kapott veled részt és örökséget, a városban lakó idegen, árva és özvegy, s egyen jóllakásig, hogy az Úr, a te Istened megáldjon kezed munkájában, s mindenben, amibe csak belefogsz.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet