Keresés a Bibliában

A vendégszerető bölcsesség

9 1Megépítette a házát a bölcsesség, s hét oszlopát is felállította. 2Barmait levágta, borát megkeverte, és az asztalát is megterítette. 3Kiküldte szolgálóit és kihirdette a város magasabb pontjain: 4„Tapasztalatlanok, kerüljetek beljebb!” Az értetleneknek meg ezt mondja: 5„Gyertek, egyetek a kenyeremből, igyatok a borból, amelyet kevertem! 6Éljetek, csak hagyjatok fel a dőreséggel és járjatok az értelem útjain!”

A gúnyolódók ellen

7Aki a gúnyolódót feddi, szégyent arat, aki a gonoszt szidja, maga is foltot kap. 8Ne szidd a gúnyolódót, mert még meggyűlöl, csak a bölcset fedd meg, az majd szeret érte! 9Adj tanácsot a bölcsnek, és még bölcsebb lesz, tanítsd az igazat, s gyarapítja a tudását. 10A bölcsesség kezdete az Úr félelme, és a Szentet ismerni – az az okosság. 11Általam gyarapszik napjaidnak száma, és megsokasodnak életed évei. 12Ha bölcs vagy, neked válik javadra, ha gúnyolódsz, magad vallod kárát.

A dőreség a bölcsességet majmolja

13Dőre asszonynak nincsen nyugodalma, tele van butasággal, nem tud semmit sem. 14Üldögél házának ajtaja előtt, trónszéken a város magaslatán, 15hogy felszólíthassa, akik arra járnak, akiknek épp arra vezet el az útjuk: 16„Térjen be ide mind, aki tudatlan!” Akinek kevés az esze, annak meg ezt mondja: 17„Milyen édes a víz, amelyet úgy lopnak, s milyen jó az íze a titkos eledelnek!” 18És nem veszi észre, hogy holtak laknak ott, az alvilág völgyében vannak vendégei.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet