Keresés a Bibliában

6 1Ahogy a rossz hírnév szégyen és gyalázat, az a sorsa a kétféleképp beszélő bűnösnek is. 2Ne ess mohóságod hatalmába soha, nehogy mint a bika, úgy összetaposson. 3Lombodat leeszi, gyümölcsöd letépi, s te magadra maradsz, mint az elszáradt fa. 4A zabolátlan lélek gazdája tönkremegy, ellenségei előtt gúny tárgyává válik.

A barátság

5A szép, szelíd beszéd sok barátot szerez, a jóakaró nyelvnek szépen felelgetnek. 6Sokan legyenek, akik békén élnek veled, de ezer közül csak egy adjon tanácsokat. 7Ha barátot szerzel, tedd előbb próbára, ne légy bizalmasa túlságosan gyorsan. 8Mert akad barát, aki elfordul a széllel, és ha bajba kerülsz, nem tart ki melletted. 9Van olyan barát, aki ellenséggé válik, s kettőtök vitáját rögtön dobra veri. 10Van, aki asztalodnál ülve jó barátod, de balsorsod napján sehol sem találod. 11Amíg szerencséd van, sorstársának tekint, s házad népe előtt megjátssza az urat. 12Ellenséged lesz, ha sorsod rosszra fordul, és (hogyha keresed), elbújik előled. 13Ellenségeidtől tartsd magadat távol, és barátaiddal szemben légy óvatos. 14A hűséges barát erős támaszod, vagyont talál, aki ilyen barátra szert tesz. 15A hű barátnak egyszerűen nincsen ára, nincsen, ami vele értékben fölérne. 16Mint az élet balzsama, olyan a jó barát; akik az Urat félik, találhatnak ilyet. 17Aki az Urat féli, abból jó barát lesz, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is.

A bölcsesség iskolájában

18Fiam, tanulj ifjúságodtól fogva, és még ősz fejjel is gyarapodj a bölcsességben. 19Legyen rá gondod, mint a szántóvetőnek, akkor majd bőséges termést várhatsz tőle. Kevés gondod lesz a megmunkálásával, s rövid idő múltán ízleled gyümölcsét. 20A balgatag ember nyersnek érzi ízét, s nem tart ki mellette az, aki ostoba. 21Úgy érzi, súlyos kő nehezedik rá, és nem késlekedik lerázni magáról. 22A bölcsesség olyan, mint a neve mondja, érte nem sokan szoktak lelkesedni. 23Figyelj, fiam, s vedd át gondolataimat, ne vesd meg, amit tanácsolok neked. 24A bölcsesség bilincsét rakd a lábadra, a nyakadat meg hajtsd az igájába. 25Hajtsd alá a vállad, s hordozzad a terhét, a gyeplőit ne und meg sohasem. 26Közeledj felé szíveddel-lelkeddel, és minden erőddel tarts ki az útjain. 27Keresd csak, járj utána s biztosan rátalálsz, s hogyha megtalálod, ne engedd el többé. 28Végül megtalálod nála nyugalmadat, és csupa gyönyörré változik számodra. 29Erős támaszul szolgálnak majd bilincsei, nyakláncai pedig pompás öltözékül. 30Igájából aranypálca válik, gyeplőiből meg bíborszínű szalag. 31Magadra öltöd majd, mint pompás díszruhát, ékes koszorúként a fejedre teszed. 32Tanulhatsz, fiam, ha kedved van hozzá, és ha idefigyelsz, okosabb leszel. 33Ha akarsz, tanulhatsz, és bölcs lesz belőled, hogyha a füledet felém fordítod. 34Szegődj szívesen az öregekhez, és ahhoz csatlakozz, akit bölcsnek ítélsz. 35Szívesen hallgasd meg Isten minden szavát, s ne hagyj észrevétlen egyetlen bölcs mondást se. 36Nézz körül, kiben van bölcsesség és korán keresd fel, koptassa el lábad házának küszöbét. 37Elmélkedjél sokat az Úr törvényein, s az ő parancsain gondolkodj szüntelen. Akkor megvigasztalja majd a szíved, s megadja neked a kívánt bölcsességet.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet