Keresés a Bibliában

A VŐLEGÉNY

5 1Húgom, mátkám, máris megyek a kertembe, szedem a mirhámat balzsamommal együtt; egyenest a lépből eszem mézemet, megiszom boromat a tejemmel együtt. Barátaim, egyetek, igyatok, ittasodjatok meg, kedveseim!

A MENYASSZONY

2Aludtam, de szívem ébren volt. Hallga! Szerelmem kopog (és azt mondja):

A VŐLEGÉNY

2Nyisd ki az ajtót, húgocskám, kedvesem, galambom, gyöngyöm! Mert a fejemet belepte a harmat, az éjszaka párája a fürtjeimet.

A MENYASSZONY

3Már levetettem a ruhám, hogy vegyem fel újra? Lábamat megmostam, s most beszennyezzem? 4Kedvesem benyújtotta kezét a nyíláson, erre megremegett a bensőm. 5Fölkeltem, hogy (ajtót) nyissak kedvesemnek. Kezemről, ujjamról mirha csepegett, rá a zárnak reteszére. 6Ajtót nyitottam szerelmemnek, de már nem volt ott, eltűnt valahova. Majd elalélt a lelkem, hogy így elszaladt, kutattam utána, de sehol nem találtam, kiabáltam is, de nem adott választ. 7Az éjjeli őrök találtak meg, amikor a várost járták. Ütöttek és véresre vertek, letépték rólam a leplet, akik a falakat őrzik. 8Jeruzsálem lányai, kérlek benneteket, hogyha rátaláltok az én szerelmemre… Mit mondjatok neki? Hogy a szerelembe belebetegedtem.

A KAR

9Miért különb kedvesed a többi szerelmesnél, asszonyoknak gyöngye? Miért különb kedvesed a többi szerelmesnél, hogy úgy kérlelsz minket?

A MENYASSZONY

10Az én szerelmem fehér is, piros is, kitetszik ő akár tízezer közül is. 11A feje színarany, a haja datolyafürt, s mint a holló, fekete. 12Szemei, mint a galambok a medence vizénél: tejben fürdenek és a tengeren ülnek. 13A két arca, akár a balzsamágyak, amelyek illatos füveket teremnek. Az ajka liliom, mirha csepeg róla. 14Kezei aranyhengerek, tarziskővel kirakva. A teste elefántcsont, tele zafírral. 15A lába márványoszlop, s színarany talpon áll. A termete Libanon, páratlan cédrusfa. 16A szája mézédes, a lénye elragadó! Ilyen a kedvesem, ilyen a barátom, Jeruzsálem lányai!

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet