Keresés a Bibliában

21Gyermekedet ne add oda, hogy a Molok bálványnak szenteljék: ne szentségtelenítsd meg a te Istened nevét. Én vagyok az Úr!
20 1Így szólt továbbá az Úr Mózeshez: 2»Ezt mondd Izrael fiainak: Ha valaki, Izrael fiai vagy az Izraelben lakó jövevények közül, odaadja gyermekét a Molok bálványnak: halállal lakoljon, kövezze agyon a föld népe. 2»Mondjátok Izrael fiainak: Ezeket az állatokat szabad ennetek a föld minden állata közül: 7a sertés szintén, mert az meg hasadtkörmű ugyan, de nem kérődzik. 10»Szólj Izrael fiaihoz, s mondd nekik: Ha majd bejuttok arra a földre, amelyet én nektek adok, s learatjátok vetését, vigyetek egy kalászos kévét aratásotok zsengéjéül a paphoz,

KNB SZIT STL BD RUF KG

Jegyzetek

20,1 Halálbüntetéssel sújtandó bűncselekmények gyűjteménye. Az itt felsorolt szankciók inkább egy ideált tükröznek, a valóságos törvénykezésben feltehetően sokkal ritkább volt a halálos ítélet.

20,1 Molok (= király) Baál isten egyik neve. A gyermekáldozat nem volt ritkaság a királyok korában, vö. 2Kir 23,10; Jer 32,35, Ez 16,20-22.

11,2 A tiltott állatok vagy visszataszítóak, vagy betegségek hordozóinak tartották őket, vagy pedig más népek szent állatai (pl. nyúl, disznó).