Keresés a Bibliában

A nevelés.

30 1Aki szereti a fiát, annak kéznél van pálcája, hogy végső napjai örömben teljenek. 2Aki megfenyíti fiát, örömét leli benne, ismerősei közt dicsérik majd érte. 3Aki tanítja fiát, azt irigyli ellenfele, barátai előtt meg ujjonghat miatta. 4Ha egy apa meghal, mintha nem halna meg, mert hisz hátrahagyja saját hasonmását. 5Amíg él, örülhet, ahányszor csak látja, amikor távozik, nincs miért aggódjék. 6Lesz, aki bosszút áll az ellenségein, a barátainak meg hálával fizet. 7Aki kényezteti fiát, az majd sebeket kap, a szíve meg összerezzen minden hangra. 8Csökönyös lesz a ló, ha nem idomítják, a magára hagyott fiú szemtelen lesz. 9Ha kényezteted fiad, majd rémületbe ejt, s ha mókázol vele, csalódásodra lesz. 10Ne enyelegj vele, mert hátha megbánod, és végül neked vásik bele a fogad. 11Ifjú éveiben ne hagyd szabadjára és ne nézz el neki semmi komiszságot. 12Még ifjúkorában hajlítsd meg a nyakát és addig, míg kicsi, verj a fenekére, nehogy elvaduljon és ellened szegüljön, szívednek pedig fájdalmára legyen. 13Fenyítsd meg a fiad és bajlódjál vele, nehogy esztelenül ellened forduljon.

Az egészség

14Jobb szegénynek lenni épen, egészségben, semmint beteg testben vagyonosnak lenni. 15Az egészséges élet aranynál többet ér, az egészséges test több bármi szerencsénél. 16Nincs nagyobb gazdagság az egészségnél, és nagyobb boldogság a derűs szívnél. 17A keserves életnél többet ér a halál, az örök nyugalom a hosszú szenvedésnél. 18Aki zárt szájjal kínál ínyenc falatokat, az sírra tesz ételáldozatot. 19Mi hasznára van ez a bálványoknak, hisz az ízét s illatát sem érzik? Így áll annak ügye, akit üldöz az Úr, 20a saját szemével lát, de csak sóhajtozik, mint a herélt, aki lányt ölel, s epekedik.

Az öröm

21Ne add át egészen magad a gondoknak, töprengéseiddel ne okozd vesztedet. 22Szívbeli öröm az ember élete, és a vidám kedély megtoldja napjait. 23Kerüld a gondjaid, nyugtasd meg a szíved, s minden bosszúságot tarts távol magadtól. Sokat megöl a gond, a hasztalan bánat. 24Az irigység és harag rövidíti az életet, a gond időnap előtt megöregít. 25Vidám a szív és jókedvű az étkezésnél, és amit megeszik, javára is válik.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet


Facebook Twitter Google+ QR-kód PDF