Keresés a Bibliában

Az uralkodó hivatala

10 1A bölcs uralkodó erősíti népét, az okosnak kormánya jól meg van szervezve. 2Olyan a nép, mint a fejedelme, amilyen a város feje, olyanok a lakói is. 3Az ostoba király tönkreteszi a várost, okos vezetéssel a város gyarapszik. 4A földkerekségnek Isten az ura, ő rendel föléje a kellő időben jó vezetőt. 5Az Úr kezében van minden sikernek a kulcsa, ő ad tekintélyt a törvény hozójának.

Az önteltség ellen

6Ne neheztelj másra, bármilyen hibás is, önteltség ne vezesse sose tetteidet. 7A gőg gyűlöletes Isten s ember előtt, s a jogtalanságot egyként bűnnek tartják. 8Az egyik népről a másikra száll át a hatalom, a jogtalanság, a pénz, s az erőszak miatt. 9Milyen fennhéjázó a por és a hamu, pedig a belei máris undort keltők. 10A hosszú betegség kifog az orvoson, aki ma király, holnap halott lehet. 11Ha meghal az ember, milyen sors vár rá? Korhadás, rothadás, s férgek várnak rá. 12Gőgössé lesz, aki elhagyja az Urat, és a Teremtőtől elfordítja szívét. 13Mert a kevélységnek a bűn a kezdete, a megátalkodott csak úgy ontja a bűnt. Ezért sújtja az Úr külön csapásokkal, míg egészen meg nem semmisíti. 14A gőgösek trónját felforgatja az Úr, s az elnyomottakat ülteti helyükre. 15A büszkék gyökerét kitépi az Isten, s az alázatosokat ülteti helyükre. 16A népek országát elpusztítja az Úr, az írmagjukat is kiirtja a földről. 17Lesöpri őket a földről és kiirtja: még az emlékük is eltűnik a földről. 18Embernek nem áll jól a dölyfös önteltség, asszony szülöttének a pimasz dühösködés.

Tiszteletre méltó emberek

19Mely nemzet áll becsben? Az emberi nemzet. Melyik nép áll becsben? Amelyik az Urat féli. Mely nemzet megvetett? Az emberi nemzet. Melyik népet nézik le? Amelyik nem ismer törvényt. 20A testvérek körében a főnek jár ki a tisztelet, az Isten szemében meg az Urat félőknek. 22Gazdag, tekintélyes, vagy szegény az ember: mindnek dicsősége az Úrnak félelme. 23A szegényt, ha bölcs, nem szabad megvetni, azt meg, aki bűnös, nem szabad tisztelni. 24Tisztelik az urat, királyt és hatalmast, de az istenfélőnél egyikük sem nagyobb. 25Értelmes szolgának szabadok szolgálnak, s az okos ember nem indulatoskodik.

Alázat és igazság

26Ne játszd a bölcset, amikor dolgozol, s ne dicsekedj, amikor nélkülözöl. 27Jobb, ha dolgozol, s mindened van bőven, mint ha valaki dicsekszik, s nincsen amit egyék. 28Fiam, csak mértékkel dicsérd magadat, és annyi tekintélyt szerezz, amennyi megillet. 29Ki tartja igaznak, aki magához sem az, és ki becsüli meg azt, aki magát gyalázza? 30Akad szegény, akit okossága miatt becsülnek, másokat pedig a vagyonuk miatt becsülnek meg. 31Akit szegényként is sokra tartanak, azt, ha meggazdagszik, még többre becsülik. Akit addig is megvetnek, míg gazdag, még jobban megvetik, ha elszegényedik.

KNB SZIT STL BD RUF KG

Előző fejezet Következő fejezet


Facebook Twitter Google+ QR-kód PDF